Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?
Covid-19 bir diğer deyişle korona virüsü nedeniyle hem işçilerin hem de işverenlerin merak ettiği kısa çalışma ödeneğinin ne olduğu, hangi şartların arandığı, tutarı ve süresine ilişkin bilgilere bu yazımızda yer verdik.
Kısa çalışma ödeneği, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında sağlanan bir imkandır. Kısa çalışma ödeneğinde işyerinde geçici olarak haftalık çalışma süresinin en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması halinde, 3 ay geçmemek üzere sigortalı işçilere çalışmadıkları dönem için gelir desteği sağlanmasıdır.
Kısa çalışma uygulaması bakımından “Zorlayıcı Sebepler” İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumları kapsamaktadır. Tüm Dünya’nın gündeminde olan Covid-19 salgını da zorlayıcı sebep olarak kabul edilmektedir.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmek için hem işçi hem de işveren bakımından bir takım şartların varlığı aranmaktadır.
İçerik
Kısa çalışma ödeneğinden hangi işverenler faydalanabilir?
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere zorlayıcı sebepler nedeniyle işyerinde geçici olarak haftalık çalışma süresinin en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması gerekmektedir. İşveren, faaliyetini kısmen veya tamamen durdurduğunu İŞKUR kaydı açarak İŞKUR’a bildirmek zorundadır. Bu bildirim mail yoluyla yapılmaktadır. İŞKUR müfettişleri yapacakları denetim ile işverenin bildiriminin gerçeğe uygun olduğunu tespit etmesi gerekmektedir. Covid-19’a özel olmak üzere İŞKUR müfettişleri tarafından işyerinde fiili olarak tespit yapılmamakta olup işverenin beyanına itibar edilmektedir.
Covid-19 nedeniyle faaliyetlerini durduran işyerleri mail yoluyla bu başvurularını yapabilmektedir. Başvuru sırasında işçi listesinin de İŞKUR’a iletilmesi gerekmektedir. Bu listede SGDP’li yani emekli işçilere yer verilmemelidir. İşveren tarafından yapılan başvuruda eksik bilgi ve belge olması halinde yine işveren mail yoluyla bunu işverene bildirip ilgili bilgi ve belgelerin tamamlanmasını istemektedir.
SGK ve vergi borcu olan işverenler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilir mi? İş yerinde en az kaç işçi çalışıyor olmalı?
İşverenin SGK veya Vergi borcunun bulunması bu ödeneği almasına engel değildir. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanacak işyerleri için asgari bir işçi sayısı aranmamaktadır. İşyerinde sigortalı bir işçi çalışsa dahi işveren kısa çalışma ödeneği için başvuruda bulunabilir.
Kısa çalışma ödeneğinden hangi işçiler faydalanabilir?
İşyerinde çalışan işçilerin bu ödenekten yararlanabilmesi için son üç yıl içinde en az 450 gün prim gününü doldurmuş olmaları ve bu prim gün sayılarının son 60 günü kesintisiz yatırılmış olması ve işçinin İŞKUR kaydının bulunması gerekir. 60 günün hesabında kesintisiz olmak koşuluyla farklı işverenler nezdinde geçen çalışmaların toplamı da dikkate alınmaktadır.
Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneğinden kazanılmış hakkı var ise varsa kalan süre, kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.
Kısa çalışma ne kadar süre ve hangi tutarda ödenir?
Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları esas alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Haftalık eksik çalışılan sürelere ait kısa çalışma ödeneği her ayın 5’inde PTT Bank aracılığı ile işçiye ödenir.
İşçinin çalışmadığı süreye ait kısa ve uzun vadeli sigorta primleri ödenmez, sadece İŞKUR tarafından genel sağlık sigortası primleri SGK’ya ödenir.
Kısa Çalışma Ödeneği üç ayı geçmemek kaydı ile yapılan kısa çalışma süresi kadardır.
Detaylı bilgi için ofisimizle irtibat kurabilirsiniz.