Arabuluculuk, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların tarafsız bir kişinin yardımıyla çözülmesini sağlayan bir yöntemdir. Arabulucu, taraflara rehberlik ederek anlaşmazlığın dostane bir şekilde çözülmesini hedefler.
Mahkemelerdeki yoğunluk nedeniyle davalarda sonuçlanma süreleri uzayabilir. Ancak arabuluculuk süreci, daha hızlı bir çözüm sunarak tarafların daha çabuk sonuç almasını sağlar. Ayrıca, arabuluculuk süreci, dava sürecinde ödenmesi gereken harç, vekalet ücreti ve faiz gibi maliyetleri de ortadan kaldırarak daha ekonomik bir çözüm sunar. Bu avantajlar sayesinde, taraflar arasındaki ilişkiler zarar görmez ve masraflar azalır.
İş mahkemelerinde arabuluculuk, İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesi ile zorunlu hale getirilmiştir. İşçi veya işveren arasındaki kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacakları veya işe iade talepleriyle ilgili davalardan önce arabulucuya başvurmak zorunludur. Arabuluculuğa başvurulmadan dava açılırsa, mahkeme davanın usulden reddedilmesine karar verir. Arabulucu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren dört hafta içinde sonuçlandırma sürecini tamamlamakla yükümlüdür.
Ticari davalarda da arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir. Türk Ticaret Kanunu’na eklenen 5/A maddeye göre, bir miktar paranın ödenmesiyle ilgili alacak ve tazminat taleplerine ilişkin ticari davalarda dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu kılınmıştır. Ticari dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmamışsa, mahkeme davanın usulden reddine karar verecektir. Arabulucu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren sekiz hafta içinde sonuçlandırma sürecini tamamlar.
Arabuluculuk süreci, uyuşmazlığın ticari bir dava olup olmadığına bağlı olarak zorunlu hale gelir. Örneğin, itirazın iptali davaları, menfi tespit davaları ve sigorta hukukundan kaynaklanan davalar arabuluculuk kapsamına girer.
Taraflar, arabulucu olarak atanan tarafsız bir kişinin süreci yönetmesi konusunda anlaşabilirler. Taraflar ortak bir arabulucu seçme konusunda anlaşamazlarsa, arabulucu atanması için arabuluculuk bürosuna başvurabilirler.
Arabuluculuk ücretleri ve hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


2023 Yılı Arabuluculuk Ücreti Ne Kadar?
Arabuluculuk, ülkemizde her geçen gün daha da yaygınlaşmakta gerek şirketler gerekse şahıslar tarafından arabuluculuk kurumunu bilinilirliği ve önemi artmaktadır. Uyuşmazlıklarını arabuluculuk ile sona erdirmek isteyen kişiler için en önemli soru ise 2023 yılı arabuluculuk ücretinin ne kadar olduğu ve nasıl belirlendiğidir. Daha önce bu konuda “2022 Yılı Arabuluculuk Ücreti Ne Kadar? “başlığı...

2022 Yılı Arabuluculuk Ücreti Ne Kadar?
Arabuluculuk ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri arabuluculuk ücretinin ne kadar olduğu ve kim tarafından ödeneceği hususudur. İşte bu makalemizde merak ettiğiniz bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. 2022 yılı arabuluculuk ücreti, zorunlu ve ihtiyari başvuru olmasına göre farklılık göstermektedir. Zorunlu Arabuluculuk Kapsamında Arabuluculuk Ücreti Daha önceki yazımızda...

İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk
Daha önceki yazımızda arabuluculuğun ne olduğunu, faydalarını ve hangi davaların arabuluculuğa tabi olduğuna değinmiş idik. Arabuluculuğa başvuru kural olarak ihtiyari olup yani taraflar isterlerse birlikte isterlerse yalnızca tek taraf olarak arabulucuya başvurabilir. Kural bu olmakla birlikte ülkemizde bazı uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir. Bu...
