Kira Uyuşmazlıklarında Zorunlu Arabuluculuk
İş ve ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesinin ardından 7445 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 37.maddesi ile kira tespit ve tahliye davalarında da zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Son zamanlarda artan kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklar yargıya çok sayıda dava olarak yansımıştır. Daha hızlı ve etkin bir sonuç elde etmek için kira uyuşmazlıklarında da arabuluculuk dava açmadan önce zorunlu hale getirilmiştir. Bu düzenleme ile 1 Eylül 2023 tarihinden sonra açılacak kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğa başvurulmadan dava açılamayacak olup taraflar öncelikle arabuluculuk kurumuna müracaat edeceklerdir. Bu tarihten önce açılmış olan davalar için arabuluculuğa başvurulmasına gerek olmayacaktır.
İçerik
Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk hakkında detaylı bilgi edinmek için “Arabuluculuk nedir?” linkinden yazımıza ulaşabilirsiniz. Arabuluculuk Kanunu’nun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının b bendine göre arabuluculuk; sistematik teknikler uygulayarak görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyari olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemini ifade etmektedir.
Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Süresi Ne Kadardır?
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre, arabulucu yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Aynı hüküm uyarınca bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir. Sonuç olarak arabulucu kendisine atanan uyuşmazlığı 4 hafta içerisinde sonuçlandırmak zorundadır.
Arabuluculuğa Başvurulmadan Dava Açılırsa Ne Olur?
Zorunlu arabuluculuk dava şartı olmakla birlikte arabuluculuk şartı bulunan davalarda arabuluculuğa başvuru yapmamak davanın usulden reddine neden olacaktır. Bu nedenle kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda (Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere) taraflar öncelikli olarak arabuluculuğa başvurmalı, anlaşma olmaması halinde ise davalarını açmalıdır. Zorunlu arabuluculuk hem kiracı hem de ev sahibi tarafından açılan davalarda geçerlidir.
Uygulamada kira sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlıklar olarak kira bedelinin tespiti, tahliye, anahtar teslimine ilişkin uyuşmazlıklar ve kira bedelinin uyarlanması davaları karşımıza çıkmaktadır.
Arabuluculuğa Başvuru Ücretli mi? Arabuluculuk Ücreti Ne Kadardır?
Arabuluculuğa başvuru ücretsizdir. Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hallerinde iki saatlik ücret tutarı Tarifenin Birinci Kısmına göre Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenir.
Arabuluculuk ücreti konusunda Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun 18/A maddesinin on ikinci ve on üçüncü fıkralarında emredici nitelikle hükümler yer almaktadır. On ikinci fıkra uyarınca, tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları halinde arabuluculuk ücreti Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır. Bu durumda ücret Tarifenin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamaz.
Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz ofisimiz ile iletişime geçebilirsiniz.