Yoksulluk Nafakası Nedir? Nasıl Talep Edilir?
Yoksulluk nafakası kısaca, evliliğin boşanma kararı ile bitmesi nedeniyle yoksulluğa düşecek eş lehine, diğer eş aleyhine hükmedilen nafakadır. Türk Medeni Kanunu Madde 175/1 uyarıca boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
İçerik
Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir?
Yoksulluk nafakası talep edebilmenin ilk şartı, boşanma yüzünden yoksulluğa düşmüş olmaktır. Yoksulluk ifadesi, her somut olaya göre değişkenlik gösterecek olup, tarafların sosyal ve ekonomik düzeyleri, nafaka alacaklısının gelirinin olması gibi durumlar da nafakayı etkileyecektir. Sabit bir nafaka miktarı olmayıp hükmedilecek nafaka hakimin takdirindedir. Bir diğer şart, yoksulluk nafakası talep eden tarafın boşanmaya sebep olan olaylarda nafaka yükümlüsü eşe nazaran daha ağır kusurlu olmamasıdır. Yoksulluk nafakası talep eden taraf, evliliğin sona ermesine neden olan olaylarda diğer taraftan daha ağır kusurlu ise nafaka talebi reddedilir. Talep eden taraf daha ağır kusurlu değilse, yani karşı tarafla aynı kusur derecesine sahip veya daha az kusurlu ise lehine yoksulluk nafakasına hükmedilir. Boşanmaya sebep olan kusurlu eşin yoksulluk nafakası talebi mahkeme tarafından kabul edilmemektedir. Bir diğer şart ise, yoksulluk nafakasının talep edilmiş olmasıdır. Yoksulluk nafakası taleple bağlılık ilkesine tabidir. Hakim yoksulluk nafakasına re’sen karar veremez.
Yoksulluk Nafakasında evliliğin süresi önemli midir?
Yoksulluk nafakası talep edebilmek için, evliliğin süresi önemli değildir.
Erkek Yoksulluk Nafakası Talep edebilir mi?
Ülkemizdeki genel kanı uyarınca yoksulluk nafakasına yalnızca kadın eş talep edebilecek gibi düşünülse de kanun böyle bir sınırlama getirmemiştir. Yukarıda sayılan şartların varlığı halinde, erkek eş de yoksulluk nafakası talep edebilir.
Yoksulluk Nafakası Nasıl Talep Edilir?
Yoksulluk nafakası boşanma davasında talep edilebildiği gibi evliliğin boşanma ile sona erdiren mahkeme kararının kesinleşmesinden sonraki bir yıl içinde de açılabilir. (TMK m.178) Yoksulluk nafakası, nafaka alacaklısının yerleşim yeri Aile Mahkemesinde açılır.Yoksulluk nafakasının başlangıcı, boşanma kararının kesinleşme tarihidir. Yoksulluk nafakasına süresiz olarak hükmedilir.
Yoksulluk Nafakası Ne Zaman Kalkar?
Yoksulluk nafakası alan eşin evlenmesi, taraflardan birinin ölümü durumunda kendiliğinden; yoksulluğun ortadan kalkması, nafaka alacaklısının evlenme olmadan fiilen evliymiş gibi başka birisi ile birlikte yaşama ve haysiyetsiz hayat sürme durumunda mahkeme kararı ile kaldırılabilir.
Yoksulluk Nafakası Ne Şekilde Artırılır?
Yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat şeklinde ödenmesine karar verilebilir. Nafaka miktarının belirlenmesi hakimin takdir yetkisindedir. Hakim tarafların istekleri halinde nafakanın ne şekilde ödeneceğine, hangi şekilde artırılacağına gerekçeli kararında yer verir. Yargıtay İçtihatlarında tarafların gelir ve giderlerinde olağanüstü bir değişiklik olmamış olması durumunda TUİK tarafından tespit edilen ÜFE artış oranını geçmemesi gerektiği belirtilmiştir. Hakim yoksulluk nafakasında artışı belirlerken bu durumu da göz önünde bulundurur.
Yoksulluk Nafakası Ödenmezse Ne Olur?
Yoksulluk nafakasının ödenmemesi durumunda cebri icra ile tahsili yoluna gidilebilir. Öncelikli olarak yapılacak şey, nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatmaktır. Borçlunun mallarına ve emekli maaşına haciz koydurulabilir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93. Maddesine göre kural olarak emekli maaşının haczedilebilmesi için borçlunun muvafakatinin bulunması gerekir. Ancak nafaka borçları bunun istisnasıdır. Bu hükme istinaden nafaka borçlusunun emekli maaşı haczedilebilir. – Maaş haczine ilişkin detayları sitemizdeki Maaş Haczi Nedir? Yazımızda bulabilirsiniz. –
Nafaka borçlusu, aylık nafaka bedelini ödememesi durumunda nafaka alacaklısının şikayeti üzerine diğer şartların da mevcut olması durumunda İİK 344. maddesine göre 3 aya kadar tazyik hapsine mahkum edilecektir.
Yoksulluk nafakası hakkında daha detaylı bilgi için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.