Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şüyu) Davası Nedir?
Günlük hayatta çok sık karşımıza çıkan ortaklığın giderilmesi davası kısaca, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz maldaki paydaşlığı sona erdiren ve kişisel mülkiyete geçmeyi sağlayan bir davadır. Paydaşlar, ortak mülkiyete sahip taşınır veya taşınmaz mal konusunda çıkan anlaşmazlıkları kendi aralarında çözemiyorlarsa bu durumda yargı yoluna başvurarak ortaklığın giderilmesini mahkemeden talep edebilirler.
İçerik
Ortaklığın Giderilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davasında yetkili mahkeme taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?
İzale-i Şüyu davasında dava açma hakkı tüm paydaşlara tanınmıştır. Buna göre, ortaklığın giderilmesini isteyen tek paydaş dava açabileceği gibi birden fazla paydaş bir araya gelerek de ortaklığın sona erdirilmesini mahkemeden talep edebilirler. Dava açan paydaşlar haricindeki tüm paydaşların davada davalı olarak gösterilmesi gerekmektedir. Yargılama başlamadan veya yargılama devam ederken paydaşların vefatı halinde davaya mirasçıların da dahil edilmesi gerekmektedir.
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Mahkeme Masraflarını Kim Öder?
Ortaklığın giderilmesi davası matbu harca tabi bir davadır. Yargılamada, davayı açan paydaş dava harcını ve mahkeme giderlerini davanın başında ödemek zorundadır ancak davanın sonunda mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri diğer paydaşlara payları oranında yükletilir. İşbu davanın tarafları davanın sonucundan aynı şekilde etkilenecektir.
Dava Sonucunda Paylaşma Nasıl Olur?
Taraflar malı nasıl bölüşecekleri konusunda bir anlaşmaya varabilirler ve bunu hakime bildirirler. Eğer taraflar bir anlaşma sağlayamamışlarsa Medeni Kanuna göre paylaşma iki türlü olabilir. Bu da aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi ve satış suretiyle ortaklığın giderilmesidir.
Aynen Taksim Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi
Taraflardan birinin aynen taksim suretiyle bir diğer deyişle bölüştürerek ortaklığın giderilmesi yönünde talebinin olması yeterlidir. Bu durumda hakimin öncelikle davaya konu malın aynen taksim suretiyle paylaşıma uygun olup olmadığını araştırması gerekmektedir. Örneğin taşınmaz bir malın aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi için taşınmazın niteliği, yüzölçümü, pay ve paydaş sayısı vb. durumların araştırılması gerekir. Uygulamada davaya konu taşınmazın ortaklığın aynen taksim suretiyle giderilmesine uygun olup olmadığı bilirkişilerce tespit edilmektedir. Eğer ki ortaklığa konu mal üzerinde önemli ölçüde bir değer kaybı ihtimali söz konusu olur ise mahkeme aynen taksim yoluyla paylaştırılmasına karar veremez.
Satış Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi
Tarafların aynen taksim yönünde taleplerinin bulunmaması ve/veya aynen taksimin mümkün olmaması halinde ortaklığın satış yoluyla giderilmesine karar verilir. Malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış işlemi İcra İflas Kanunu hükümlerine göre gerçekleştirilir. Eğer bütün hissedarların rızası olur ise malın satışı öncelikle hissedarlar arasında artırmayla da gerçekleşebilir. Ortaklık konusu olan mal eğer taşınmaz ise taşınmaz üzerinde bulunan bina, ağaç, çardak, tesis vb. gibi bütünleyici parçaların da arzla birlikte satılması gerekmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davasının vekil ile temsil edilmesi zorunlu değildir. Ancak, hak kaybına uğramamak, bilirkişi raporlarına doğru şekilde itiraz edebilmek için bir avukat ile sürecin takip edilmesi daha doğru olacaktır. Ortaklığın giderilmesi davası için ofisimiz ile iletişime geçebilirsiniz.