Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir, Nasıl Alınır?
Ölüm sonrasında ölen kişinin mirasçılarının kim olduğu, ölenin malvarlığının miras payları oranında paylaşılması gibi konular Miras Hukukunu ilgilendirmektedir. Veraset ilamı mirasçılığının temelini oluşturduğundan bu yazımızda mirasçılık belgesi nedir ve nasıl alınır üzerinde duracağız.
Kişinin ölümünün ardından bıraktığı tüm mirasçıları ve bu mirasçıların miras üzerindeki hisselerini gösteren belgeye mirasçılık belgesi (veraset ilamı) denir.
İçerik
Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır?
Veraset ilamının ne şekilde ve kimler tarafından düzenleneceği Medeni Kanun’un 598. Maddesinde belirtilmiştir. 2011 yılının mart ayından önce veraset ilamını sadece Sulh Hukuk Mahkemeleri düzenlemekteydi. Ancak yapılan düzenlemeler ile noterler de mirasçılık belgesi vermeye yetkili hale gelmiştir. Uygulamada, mirasçılık belgesinin alımı noterlerden daha hızlı ve kolay bir şekilde halledildiğinden genel olarak noterlerden talep edilmektedir. Ancak mirasçılar arasında yabancılık unsuru taşıyan kimse ya da nüfus kayıtları ile ilgili bir uyuşmazlık durumunda noterler mirasçılık belgesi verememektedir. Bu durumda mirasçı/mirasçıların sulh hukuk mahkemesinden talep etmeleri gerekmektedir.
Mirasçılık Belgesini Kimler Talep Edebilir?
Mirasçılık belgesi mahkeme ve noterlik tarafından kendiliğinden verilmez. Mirasçı olduğunu düşünen herkes tarafından talep edilebilir. Burada tek bir mirasçının başvurması yeterli olup, tüm mirasçıların aynı anda başvurmasına gerek yoktur. Verilen mirasçılık belgesinde, sadece belgeyi talep eden kişi değil; mahkemenin tespit ettiği diğer tüm mirasçıların isimleri ve miras payları gösterilir.
Veraset İlamı İçin Yetkili Mahkeme
Veraset ilamı herhangi bir noterden alınabilir. Veraset İlamının mahkemeden istenmesi halinde bu dava, miras bırakanın son ikametgâhı veya mirasçıların yerleşim yeri mahkemesinde açılmalıdır. Bunun için yetkili mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğunu yukarıda söylemiş idik.
Mirasçılık Belgesi Davası Nasıl Açılır? Gerekli Evraklar nelerdir?
Mirasçılık belgesi istemli taleplerde gerekli belgeler;
- Mahkemeye yazılacak olan talep dilekçesi,
- Miras bırakının ölüm belgesi,
- Var ise nüfus kayıtlarıdır.
Ölüm belgesinin yurtdışında alınmış olması durumunda, yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmiş şekilde, noter onaylı ve Apostil şerhi ile birlikte Türkiye’deki mahkemeye sunulması gerekmektedir.
Mirasçılık belgesi ve miras ile ilgili tüm konular ofisimizce takip edilmekte olup daha detaylı bilgi almak için hafta içi mesai saatleri içerisinde iletişime geçebilirsiniz.