
Maaş Haczi Nedir?
Maaş haczi, İcra İflas Kanunu 83. Maddesi uyarınca kural olarak borçlunun düzenli olarak çalışma karşılığı işyerinden almış olduğu ücretin belirli bir kısmına icra kanalı ile el konulmasıdır.
İçerik
Maaş haczi nasıl olur? Maaşın ne kadarı haczedilir?
Kişi hakkında bir icra takibi başlatılmış ve bu takip kesinleşmiş ise alacaklının veya vekilinin talebi doğrultusunda icra müdürlüğü tarafından borcunun çalıştığı yerine maaş haciz müzekkeresi gönderilir. İşçinin maaşı üzerinde başkaca bir haciz yok ise işveren gelen müzekkere doğrultusunda işçinin maaşının ¼’ünü icra dosyasına yatırmakla yükümlüdür. Şayet alacağın konusu nafaka ise burada maaşın ¼’üne değil en az nafaka tutarı kadar maaşa haciz konulur.
İşveren müzekkereye cevap vermezse ve hacizli maaşı icra müdürlüğüne ödemezse ne olur?
Maaş haczi müzekkeresini alan işveren en geç bir hafta içinde ilgili müzekkereye cevap vermeli, borçlunun maaşının ne kadar olduğunu, maaş üzerinde başkaca haciz bulunup bulunmadığını eğer başka hacizler var ise kaç tane haciz olduğunu bildirmelidir. Şayet borçlunun maaşı üzerinde başkaca bir haciz yok ise maaş haciz müzekkeresini aldığı tarihten itibaren geçerli olmak üzere maaştan haciz kesintisi yaparak icra dosyasına göndermelidir.
İşveren maaş haciz müzekkeresinin gereğini yerine getirmezse İcra İflas Kanunu madde 355 uyarınca kesmedikleri veya ilk vasıta ile göndermedikleri para ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince maaşlarından veya sair mallarından alınır. Yani bu durumda ödenmeyen maaşlı haciz tutarı kadar işveren aleyhine icrai işlemler yapılır.
Müzekkerenin gereğini yerine getirmeyen işveren aleyhine cezai müeyyideler de uygulanır. İcra İflas Kanunu 338/I uyarınca işveren alacaklının şikayeti üzerine icra mahkemesi tarafından bir aydan altı aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı İcra İflas Kanunu madde 357 uyarınca Cumhuriyet Savcısı tarafından takibat yapılır ve işverene idari para cezası da uygulanır.
Emekli maaşı hangi hallerde haczedilir?
Emekli maaşı kural olarak haczedilemez. Fakat kanunda bu durumun istisnaları düzenlenmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 93.maddesi gereği sadece belirli borçlar bakımından emekli maaşı hazcedilebilmektedir. Bunlar, Sosyal Sigortalar Kurumunun prim alacakları ve nafaka alacaklarıdır.
Günümüzde bankalar emekli kişilerin çekmiş olduğu kredilere istinaden emekli maaşından kesinti yaparak kredi borcunun taksitini tahsil etmektedir. Fakat burada bankaların yapmış olduğu işlem hukuki olarak bir maaş haczi değildir. Bankalar kredi tahsis ettiği emeklilerden, kredi sözleşmesinin imzalanması sırasında emekli maaşından kesinti yapılarak kredi borcunun tahsil edilmesine yönelik muvafakat/onay/talimat almaktadır.
Bankalar tarafından kredi tahsis işlemi öncesi alınan bu muvafakat/onay/talimat Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca incelenmeli ve bu metinlerin genel işlem koşullarına uygun olup olmadığı irdelenmelidir. Şayet genel işlem koşullarına aykırı bir işlem yapılarak maaştan kesinti yapılıyor ise bu durumda yapılan kesintinin sonlandırılması talep ve dava edilebilir.
Maaş Haczi ile detaylı bilgiye ofisimizle iletişime geçerek ulaşabilirsiniz.