
Küçüğün Ergin Kılınması Nedir, Nasıl Olur?
Reşit sayılmayan yani 18 yaşından küçük bir bireyin olağanüstü gelişmeler sonrasında mahkemenin vereceği karar ile reşit sayılmasına kaza-i rüşt hali yani küçüğün ergin kılınması denir.
Kural olarak birey 18 yaşına geldiğinde kendiliğinden ergin sayılır. 18 yaşını doldurmayan küçük ise 15 yaşının ikmali ile birlikte kendi isteğiyle ya da velisinin isteği doğrultusunda şartları oluşmuş ise mahkeme kararı ile de ergin kılınabilir yani ergin sayılabilir. Küçük üzerinde herhangi bir vesayet hakkı var ise küçüğün ergin olması itibari ile vesayet hakkı sona erer.
İçerik
Ergin kılınma şartları nelerdir?
Küçük hakkında ergin kılınma kararı verilebilmesi için bir takım şartların varlığı aranmaktadır. Bu şartlar;
- Küçük 15 yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Küçük, ergin kılınmaya rıza göstermelidir.
- Küçüğün velisi, ergin kılınmaya rıza göstermelidir.
- Küçük mümeyyiz olmalıdır, temyiz kudreti bulunmalıdır.
Ergin kılınma davası hangi mahkemede görülür?
Ergin kılınma davasında görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olup yetkili mahkeme küçüğün ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Dava hasımsız olarak açılır. Mahkeme yapacağı yargılamada öncelikli olarak küçüğün 15 yaşını tamamlayıp tamamlamadığını inceler. Akabinde de hakkında ergin kılınma kararı verilecek olan küçüğün menfaatinin olup olmadığını, bu kararın sonucunda küçüğün aleyhine bir durum oluşup oluşmayacağını inceler.
Ergin kılınmanın sonuçları nelerdir?
Küçük mahkeme kararı ile ergin kılındığı takdirde artık kısıtlı ehliyetli olmayıp tam ehliyetli hale gelir. Mahkeme tarafından verilen ergin kılınma kararının daha sonrası kaldırılarak kişinin Ergin kılınan kişi hakkında verilen ergin kılınma kararının sonradan kaldırılması mümkün değildir.
Ergin kılınan kişi, artık kısıtlı ehliyetli olmayıp tam ehliyetli hale gelir. Medeni haklarını serbestçe kullanır. Mahkeme tarafından verilen ergin kılınma kararının daha sonra kaldırılması mümkün değildir.
Küçük her ne kadar mahkeme kararı ile ergin kılınsa ve medeni haklarını serbestçe kullansa da yapamayacağı bir takım işlemler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; evlenme, ehliyet alma, dernek üyesi olma, siyasi hakları kullanma v.s. şeklinde sayılabilir.
Detaylı bilgi için ofisimizle iletişim kurabilirsiniz.