Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir? Şartları Nelerdir?
Günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan anlaşmalı boşanma davası; eşlerin özgür iradeleri ile evliliğin tüm sonuçları hakkında(nafaka, velayet, mal paylaşımı vb.)anlaşarak evliliği sona erdirmeleridir. Anlaşmalı boşanma, boşanma davalarının en çok görülen şeklidir.
İçerik
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Medeni Kanun uyarınca boşanma davası 2 şekilde açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası. Biz bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası üzerinde duracağız.
Anlaşmalı boşanma davası Medeni Kanun’un 166/3 maddesinde düzenlenmiş olup buna göre bu davanın açılabilmesi için belirli şartların bir arada olması gerekmektedir.
Taraflar 1 yıldır evli olmalıdır.
Kanunun aradığı ilk şart süre sınırıdır. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için evlilik ilişkisinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.1 yıllık süre düğün tarihinden değil, nikah tarihinden itibaren hesaplanır.
Eşlerin mahkemeye beraber başvurmuş ya da bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eşin kabul etmiş olması gerekir.
Taraflar ortak bir bir dilekçe ile başvurabilecekleri gibi bir tarafın açmış olduğu boşanma davasını diğer tarafın kabul etmesi şeklinde de olabilir. Burada önemli olan eşlerin, boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşmasıdır. Davanın kim tarafından açıldığının bu aşamada bir önemi bulunmamaktadır.
Tarafların evliliğin tüm sonuçları hakkında anlaşması ve boşanma iradelerini mahkeme huzurunda açıklaması gerekir.
Hakim, tarafların özgür iradeleri ile boşanmak isteyip istemediklerini tespit etmek zorundadır. Tarafların duruşma günü bizzat gelmeleri ve boşanma iradelerini hakim huzurunda beyan etmeleri gerekmektedir. Tarafların duruşmaya gelmeden yalnızca avukatları ile boşanmaları mümkün değildir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?
Yukarıda şartları sağlayan ve boşanmak isteyen taraflar, evliliğin sona ermesinin sonuçlarıyla bağlantılı olarak anlaştığı hususlar ile ilgili protokol hazırlamakta ve bu protokol taraflarca imzalanmaktadır. Bu protokol boşanma dilekçesinin eki olarak mahkemeye sunulmakta ve hakim tarafından protokolde kanuna aykırı hüküm olup olmadığı incelenmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Olması Gerekenler Nelerdir?
Eşlerin anlaşmalı şekilde boşanabilmeleri için maddi-manevi tazminat, nafaka, çocuk varsa velayet, ev eşyası, ziynet eşyaları, evlilik birliği içerisinde edinilen taşınır taşınmaz malların paylaşımı vb. konularda anlaşmaları gerekmektedir. Tüm bu hususların tartışmaya mahal vermeyecek şekilde açık ve anlaşılır şekilde tek tek anlaşmalı protokolde düzenlenmesi çok önemlidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası için öncelikle eşler arasında her iki tarafın özgür iradesi ile imzaladığı bir boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Protokolün imzalanmasından sonra, bir tarafın boşanma dilekçesi ve ekine koyduğu boşanma protokolü ile Aile Mahkemesine başvurması ile dava açılır. Mahkeme, anlaşma protokolünün usulüne uygun olduğuna karar verirse duruşma günü verecektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir zira bu durum mahkemelerin yoğunluk durumuna göre farklılık göstermektedir. Ancak uygulamada dava süresi 2-4 ay arasında sonuçlanmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının avukat aracılığı ile takip edilmesi durumunda ise bu süreler çok daha kısalmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Anlaşmalı boşanma davasını taraflar kendileri de açabilirler, avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak özellikle anlaşmalı boşanma protokolünün bir avukat tarafından hazırlanması tarafların menfaatleri için çok önemlidir. İleride hak kaybına uğramamak için ve işlemlerin daha kısa sürede sonuçlanması için anlaşmalı boşanma davasının bir avukat aracılığı ile takip edilmesi daha uygundur. Boşanma süreci ile ilgili bilgi almak için ofisimizle iletişime geçebilirsiniz.